Generația Sandwich și Transformările Familiei Moderne
Laura Ionescu este o mamă care își crește singură copilul de 15 ani. Pe de o parte, se simte obligată să aibă grijă de mama ei în vârstă de 80 de ani, care suferă de un deficit de mobilitate, așa cum se simte la fel de obligată să-i asigure băiatului ei o bună educație. Ea și-a adus mama la București să stea împreună, pentru a o putea îngriji mai bine. Numai că lucrurile nu ies întotdeauna cum vrei.
Într-o seară, Laura a încercat să joace un joc de societate alături de fiul ei, implicând-o și pe bunica băiatului. Numai că mama Laurei mai mult se chinuia și nici băiatul nu prea era fericit de cum mergea jocul, așa că familia a încetat să se mai joace împreună. Laura e exponentul tipic al generației sandwich, în creștere odată cu creșterea speranței de viață.
Schimbările Demografice și Impactul Asupra Structurii Familiale
Alte schimbări la care asistăm sunt creșterea „familiilor transnaționale” în care partenerii trăiesc în diferite țări, normalizarea divorțului și creșterea numărului de cupluri care preferă parteneriatul civil căsătoriei, tranzitia consistentă spre familii mai puțin numeroase decât cele ale generației anterioare și scăderea ratelor de fertilitate și natalitate. Aceste tendințe reflectă schimbările societale influențate de factori precum urbanizarea, migrația, progresele tehnologice dar și normele sociale în evoluție.
În România, numărul familiilor fără copii a crescut cu circa 250.000 de familii, potrivit datelor Eurostat. Tendința e prezentă în aproape toată Europa, campioana fiind Malta, urmată de Cipru, Luxemburg sau Irlanda. Tot la noi scade numărul familiilor cu 3 copii, iar ponderea tinerilor de 18-38 de ani care locuiesc cu părinții a scăzut în ultimii 10 ani. Vârsta medie a mamei la prima naștere a urcat, iar rata de natalitate a scăzut.
Costurile Creșterii Copiilor și Implicațiile Asupra Deciziilor Familiale
Costul creșterii unui copil în România este semnificativ, iar creșterea copiilor, deși dificilă, este plină de satisfacții. Clubulcopiilor.ro a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani în cadrul unei familii din mediul urban. Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 RON pentru primul copil și 417 989 RON pentru cel de-al doilea copil. Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.
Costul creșterii copilului a constituit de multă vreme un domeniu de mare interes pentru cercetarea științifică și deopotrivă pentru părinți și viitori părinți, spune și academicianul Vasile Ghețău. „Domeniul este însă de extremă complexitate, reclamă date numeroase și de mare detaliere, ceea ce poate explica raritatea exercițiilor de determinare și finalizare a costului”, conchide reputatul demograf român.