În decembrie s-au pensionat tot atâția polițiști câți au plecat în întregul an.

În data de 17.02.2024 am solicitat fiecărui inspectorat de poliție să ne comunice informații privind situația pensionării și demisiilor polițiștilor în anul 2023, dar și pentru anii 2020, 2021 și 2022, dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul.

Deși, de principiu, cifrele ar fi trebuit să fie deja gata făcute, mai ales că au trebuit să răspundă și unor solicitări de la structurile centrale (tot la cererile noastre), puține structuri s-au încadrat în termenul legal de 10 zile, altele, au trecut cu brio cele 30 de zile pe care ni le impun nouă, celor desemnați cu soluționarea petițiilor, alte câteva au cerut prelungire…

Desigur, o asemenea situație întârzie în mod corespunzător analizele noastre și capacitatea de a formula un mesaj argumentat în spațiul public, în interesul tuturor. Din analiza datelor comunicate de puțin peste jumătate de unități, se desprinde deja o concluzie importantă, care nu a transpirat în spațiul public și anume faptul că anul 2020 a corespuns unui val masiv de pensionări în Poliția Română, chiar mai mare decât cel din 2023. Spre exemplu, în 2020, IPJ Dolj înregistra 136 de pensionări, 71 în 2021, apoi 72 în 2022, ca în 2023 să atingă 106 de pensionări! Unul dintre motivele ce explică acest exod nu poate fi altul decât măsura idioată a Guvernului condus de Florin Câțu de înghețare a aplicării Legii salarizării pentru bugetarii care nu au atins grila, printre care se numărau polițiștii și militarii. A fost semnalul clar pentru mulți politisti că nu se așteaptă pe viitor nici o majorare și atunci au decis să plece masiv.

O tendință similară, în proporții ceva mai mici decât 2020, probabil și din cauza epuizării în anii anteriori a ”resursei de pensionabili” care au continuat să plece în număr mare, se observă în anul 2023. Cu ieșiri mai puține în primăvara anului 2023 și o creștere semnificativă în ultima lună a anului.

Deși venit cam târziu, trebuie să remarc răspunsul primit de la IPJ Brașov, care ne comunică o situație lunară a pensionărilor și demisiilor, așa cum puține unități au înțeles să facă și din care putem extrage concluzii interesante, dacă urmărim graficul de mai jos:

Aici se vede clar scenariul regăsit la nivel național. Polițiștii au așteptat atingerea grilei de salarizare, fiind ultima categorie dintre bugetarii care a rămas cu această rușinoasă restanță din partea clasei politice. Ieșirile din martie arată o sensibilitate față de avansarea proiectelor de majorare a vârstei de pensionare a polițiștilor, calmată rapid de promisiunea că modificările se vor aplica în 2030, apoi a urmat promisiunea acordării ultimei tranșe pentru a ne aduce la plafonul din 2021, proces înghețat de Câțu și șleahta lui. Dacă în dreptul veteranilor a existat oarecare speranță de așteptare, dinamica demisiilor – zece în total – a cunoscut creșteri, până prin luna august, când au fost promisă plata ultimei restanțe din Legea 153/2017.

Se vede aici cum polițiștii au așteptat până în ultima lună a anului ca Guvernul lui Ciolacu să facă dovada seriozității, efectul a fost însă invers, cum zicea chiar premierul că trece ”de la fapte la vorbe”.

În consecință, în decembrie s-au pensionat cam tot atâția polițiști câți au plecat în cursul întregului an!

Concluzia? Rețin că la recenta întâlnire, politicienii din fruntea MAI erau preocupați față de modul cum îi vor aprecia alegătorii dacă vor arăta o preocupare ceva mai serioasă față de plata drepturilor restante către polițiști și militari. De parcă noi am reprezenta un bazin electoral de ignorat! Asta arată că ne poartă de grijă o ”mamă vitregă”, ostilă și absolut ignorantă față de efectele propriei sale nesăbuințe, mai precizeaza sursa citata.

Sursa: Incisiv de Prahova