Operațiunea Jupiter continuă, 156 percheziții în toată țara. Prejudicii de peste 30 de milioane de lei recuperate.

Operațiunea Jupiter continuă joi, pentru a patra zi. Polițiști, procurori și anchetatori DGA participă la 34 de acțiuni în care au loc 156 de percheziții în dosare de criminalitate economico-financiară, corupție și infracțiuni de mediu. Prejudicii de peste 30 de milioane de lei au fost recuperate prin actiunile de astăzi. 85 de persoane au fost duse la audieri.

Infracţiuni de evaziune fiscală Procurorii din cadrul Parchetului de lângă Inalta Curte de Casatie şi Justiţie şi ofiţerii de poliţie din cadrul IGPR – DICE au pus în aplicare 22 de mandate de percheziţie domiciliară în două cauze penale ce au ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, prev. de art. 9 litera c şi art. 61 din Legea 241/2005.Valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de peste 7.439.046 lei. Totodată, în vederea clarificării situaţiei de fapt, vor fi puse în executare un număr de 22 de mandate de aducere. Din cercetările efectuate până la acest moment în cauză reiese că, în perioada 2019 -2022, reprezentanţii a 13 societăţi comerciale au dispus înregistrarea în documentele contabile şi/sau legale a unor achiziţii fictive (care nu au la bază operaţiuni reale) în valoare cumulată de 22.558.833 lei de la 11 societăţi cu comportament de tip ”fantomă”. În această modalitate a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare cumulată de 4.797.283 lei (format din TVA dedusă nelegal şi impozit pe profit sustras de la plată). De asemenea, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în perioada martie 2022 – martie 2023, reprezentanţii unei societăţi comerciale au reţinut şi nu au plătit către bugetul de stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă, respectiv : impozitul pe venituri din salarii, contribuţia de asigurări sociale (contribuţia individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi), contribuţia de asigurări sociale de sănătate (contribuţia pentru asigurări de sănătate reţinută de la asiguraţi) în valoare cumulată de 2.641.763 lei.

Simultan, într-o cauză având ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2.561.617 de lei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti împreună cu lucrătorii din cadrul IGPR –DICE au pus în executare mandate de aducere. S-a reţinut că ulterior datei de 01.03.2022 şi până la data de 16.11.2023, reprezentanţii unui birou notarial, au declarat lunar impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, contribuţia individuala de asigurări sociale reţinută de la angajaţi, contribuţia pentru asigurări de sănătate reţinută de la asiguraţi, reţinând sumele aferente, fără însă a le plăti, total sau parţial, mai departe organelor fiscale până la termenele de scadenţă prevăzute de lege şi nici în următoarele 60 de zile după împlinirea acestor termene.

Joi dimineaţă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR –SICE Bihor au efectuat un număr de 5 percheziţii intr-o cauză de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat de 5.000.000 lei. Acuzatiile constau in aceea că in perioada 2017-prezent, un nr. de 29 societăţi cu sediul în mun. Oradea, au fost implicate în activităţi evazioniste în domeniul construcţiilor de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, prin neînregistrarea în contabilitate în totalitate a operaţiunilor comerciale şi nedeclararea veniturilor obţinute la organele fiscale prejudiciind bugetulde stat cu sume importante de bani, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SICE Olt au pus în executare 13 mandate de percheziţie într-un dosar privind infracţiuni de evaziune fiscală în care s-a reţinut că în perioada 2017 – 2023, administratorii a 4 societăţi comerciale au constituit un lanţ de faudare a bugetului de stat prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, constând în achiziţii de deşeuri reciclabile de la diverse societăţi comerciale şi persoane fizice, pentru justificarea provenienţei acestora, societăţile înregistrând achiziţii pe baza de borderou de la persoane fizice, fără ca acestea sa predea efectiv vreo cantitate de deşeuri, cuantumul total al tranzacţiunilor fiind de aproximativ 40.000.000 lei, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de 3.000.000 lei.

În acelaşi timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad împreună cu poliţişti din cadrul SICE Arad au pus în executare 3 mandate de percheziţie într-un dosar vizând infracţiuni de mediu şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 1.000.000 lei, constând în aceea că în perioada 2016-2024 reprezentanţii legali ai unei societăţi comerciale din jud.Arad, au exploatat agregate minerale fără a deţine permis, autorizaţie de mediu, respectiv aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor, de pe un teren aflat în jud.Arad, agregate minerale care au fost ulterior comercializate, omiţându-se evidenţierea în actele contabile ori în alte documente a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor astfel realizate.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu alături de poliţiştii SICE Sibiu au pus în executare 5 mandate de percheziţie într-o cauză având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, în care s-a reţinut că un operator economic a înregistrat în evidenţa contabilă, în perioada mai 2018 – februarie 2021, cheltuieli fictive cu titlu de achiziţii de servicii de la diverse societăţi comerciale, în sumă de 1.069.033 lei bază impozabilă + 203.117 lei TVA, operaţiunile respective nefiind confirmate (declarate) de către operatorii economici indicaţi anterior. De asemenea, acelaşi operator economic a prestat servicii în perioadele 01.01.2018-31.03.2018 şi 01.08.2020-28.02.2021, constând în lucrări de construcţii, fără a înregistra în evidenţa contabilă veniturile realizate, în sumă de 344.883 lei şi fără a colecta TVA aferentă în sumă de 65.529 lei, nefiind calculate şi declarate obligaţiile fiscale aferente veniturilor salariale în sumă de 404.775 lei, aferente perioadei 01.05.2018-28.02.2021.

Simultan, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, împreună cu ofiţeri din cadrul SICE Bacău au efectuat percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală, cu prejudiciul total de 363.220 lei.

Infracţiuni de corupție și de serviciu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SJA Bacău au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară la sediul Ocolului Silvic Dărmăneşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, delapidare şi abuz in serviciu cu aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, reţinându-se că funcţionari din cadrul ocolului silvic, cu ocazia activităţilor de împădurire, au atestat în fals prezenţa unui nr de zilieri prezenţi la aceste activităţi, au semnat în fals listele de prezenţă zilnică ale acestor persoane şi şi-au însuşit sumele alocate de Direcţia Silvică destinate acestei activităţi.

În acelaşi timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasana şi ofiţerii de poliţie din cadrul SJA Covasana au pus în executare 2 mandate de aducere într-o cauză în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni corupţie şi de serviciu, constând în aceea ca un agent de poliţie, cu ocazia cerectarilor efectuate într-o cauză penală având ca obiect infracţiunea de tentative la omor, a primit diverse foloase materiale de la tatăl făptuitorului, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu. Aceste activităţi se desfăşoară în continuarea perchezitiilor efectuate în data de 23.05.2024 de aceeaşi unitate de parchet care viza activitatea şi conduita agentului de politie existând probe că acesta administrează în fapt o casa de vacanţă obţinând din încheierea acestora venituri pe care nu le declară organelor fiscale sustrăgându-se de la plata impozitului pe venit, îşi încalcă atribuţiile de serviciu prin neînregistrarea plângerilor penale şi întocmirea de rapoarte informative prin care denaturează motivul nereal al neînregistrării, intervine pe lângă alţi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să nu aplice sancţiuni contravenţionale persoanelor din anturajul său, săvârşeşte infracţiuni de corupţie primind de la făptuitori bunuri în legătură cu activitatea lui de organ de cercetare penală. Într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, in seara zilei de 29.05.2024, procurorii şi lucrătorii DGA-SJA Argeş au executat un mandat de aducere pe numele unui suspect cercetat pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. La data de 18.05.2024, fiind oprit în trafic de un agent de poliţie din cadrul IPJ Argeş, care a constatat că şoferul nu avea asupra sa cartea de identitate şi permisul de conducere, iar autoturismul figura cu certificatul de înmatriculare suspendat, suspectul a procedat la oferirea sumei de 200 lei agentului de poliţie, pe care a introdus-o în asigurarea RCA, pentru a nu fi sancţionat contravenţional şi pentru a nu i se reţine certificatul de înmatriculare. Poliţistul a înregistrat cu body-cam-ul din dotare momentul oferirii sumei de bani şi a apelat Call Center-ul Anticorupţie.

Infracţiuni la regimul proprietăţii intelectuale – contrafacere Joi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, împreună cu ofiţeri de poliţie SICE Vrancea au efectuat un numar de 4 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi vor pune în aplicare două mandate de aducere, intr-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscala, punere în circulaţie de produse ce poartă fără drept o marcă înregistrată şi înşelăciune. S-a reţinut faptul ca 2 suspecti au înfiinţat pe numele unor persoane fără adăpost societăţi comerciale, prin intermediul carora au desfăşurat în perioada ianuarie-aprilie 2021 activităţi de comerţ online cu produse contrafăcute, omitând înregistrarea în evidenta contabilă a operaţiunilor economice efectuate, fiind estimat un prejudiciu in dauna bugetului de stat în valoare de circa 100.000 lei. Operaţiunile de vânzare cu produse de îmbrăcăminte, încălţăminte, cosmetice ce poartă fără drept o marcă înregistrată prin modalitatea coletelor se facea cu plata ramburs, fiind trimise clienţilor prin intermediul unei firme de curierat, obţinându-se venituri în sumă de peste 950000 de lei, fără a se înregistra în evidenţa contabilă a societăţii aceste operaţiuni economice, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul consolidat al statului.

Simultan, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare împreună cu ofiţeri de poliţie SICE Maramureş au pus în executare 3 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Baia Mare, tot într-un dosar penal vizand domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie de produse contrafăcute, faptă prev. de art. 102 al. 1 lit. b din Legea 84/1998.

Percheziții în dosare de criminalitatea economico-financiară, corupție și infracțiuni de mediu. Infracţiuni de mediu Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SICE Caraş-Severin au pus în executare 13 mandate de percheziţie şi 8 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, abuz în serviciu şi executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, cu prejudiciu de 2.500.000 lei. Din cercetări rezultă presupunerea rezonabilă că administratorul