Caravana Creștină: O Călătorie Spirituală prin Muzica Bizantină
Toamna aceasta, inimile românilor creștin ortodocși sunt aprinse de muzica bizantină, o tradiție vie de peste 1000 de ani, care transformă ascultarea într-o rugăciune și o pregustare a raiului pe pământ. Marți, 12 noiembrie 2024, de la ora 19.00, la Filarmonica din Craiova, evenimentul va fi o demonstrație de artă și spiritualitate.
Un Spectacol de Excepție
Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova”, sub bagheta dirijorului Victor Sapca, și celebrele voci bizantine Ribale Wehbe și Ana Nuță, alături de Grupul psaltic de fete „Sfânta Mare Muceniță Tatiana, Diaconița”, vor interpreta muzică tradițională bizantină. Tronos Junior va aduce pe scenă minunata lume a celor mici, într-un concert prezentat de Daniel Buzdugan.
Un Eveniment cu Binecuvântare Divină
Organizat cu Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Academician Dr. Irineu Ion Popa-Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, evenimentul va include proiecții și prezentări legate de documentarul nostru de lung metraj, “Sounds of Byzantium”, care explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diverse culturi și discipline.
Educație și Artă într-un Singur Loc
Pe lângă concertul live, vor avea loc discuții și prezentări axate pe educația creștină, importanța rugăciunii, promovând valori morale și spirituale și încurajând o înțelegere mai profundă a tradițiilor ortodoxe. De asemenea, o expoziție de fotografii a icoanelor realizate de pictorul bisericesc Costel Olărean va împodobi Sala de festivități a Centrului eparhial al Episcopiei Severinului.
Acces la Cultură și Istorie
Vizitatorii expoziției vor avea posibilitatea accesării online a studiului intitulat: O istorie a muzicii bizantine in imagini – chipuri de melozi, imnografi și protopsalți, realizat de Pr. Lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița de la Facultăța de Teologie Ortodoxă din Craiova.
Despre Artiști
Grupul Psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, condus de dirijorul Protodiac. Lect. univ. dr. Victor Șapcă, și Ribale Wehbé, o tânără interpretă libaneză, sunt doar câteva dintre numele care vor aduce pe scenă tradiția și frumusețea muzicii bizantine. Ana Nuță, vocea care a impresionat România, și Grupul psaltic de fete „Sfânta Mare Muceniță Tatiana, Diaconița” completează lista artiștilor.
Unirea prin Muzică și Credință
„Caravana Creștină” nu este doar un turneu muzical, ci o oportunitate de a inspira, educa și conecta publicul cu patrimoniul său cultural și spiritual. Este o campanie de promovare a muzicii bizantine cu scopul de a strânge fonduri pentru producția filmului „Sounds of Byzantium”. Vă invităm pe toți să vă alăturați în această călătorie, promovând frumusețea muzicii bizantine și valorile creștine.
Sursa: topsecretcraiova.ro