Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a reclamat-o penal pe Diana Șoșoacă la Parchetul General. Care este motivul?

Un discurs care zguduie memoria istorică

Într-un moment care a atras atenția întregii Europe, Diana Șoșoacă a stârnit controverse majore în plenul Parlamentului European. Elogiile aduse lui Nicolae Ceaușescu, un dictator al cărui regim a fost marcat de suferință și opresiune, au provocat reacții vehemente din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Această instituție a depus un denunț penal împotriva europarlamentarei, invocând promovarea cultului personalității unei figuri istorice asociate cu crime împotriva umanității.

Un mesaj care sfidează valorile democratice

Discursul Dianei Șoșoacă a fost catalogat de Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER, drept o ofensă adusă memoriei victimelor regimului comunist. El a subliniat că astfel de declarații nu doar că falsifică istoria, dar pun în pericol eforturile societății de a construi un viitor bazat pe libertate și respect pentru drepturile fundamentale. Într-o Europă care a învățat lecțiile tragice ale totalitarismului, astfel de manifestări sunt considerate inacceptabile.

Ceaușescu: vizionar sau tiran?

În timp ce Diana Șoșoacă îl descrie pe Nicolae Ceaușescu drept un lider cu o politică externă remarcabilă, istoricii și reprezentanții IICCMER îl văd ca pe un tiran. Cultul personalității, reprimarea brutală a opoziției și izolarea economică sunt doar câteva dintre trăsăturile regimului său. Daniel Șandru a subliniat că încercările de a cosmetiza aceste realități denotă ignoranță și dispreț față de adevărul istoric.

Reacția Dianei Șoșoacă

În replică, europarlamentara a calificat IICCMER drept un „institut inutil” și a declarat că va continua să menționeze numele lui Nicolae Ceaușescu în fiecare apariție publică. Ea a susținut că acțiunile împotriva sa reprezintă o formă de intimidare și șantaj politic, menite să o împiedice să candideze la alegerile prezidențiale din 2025.

Un precedent periculos

IICCMER avertizează că astfel de declarații nu trebuie privite ca simple exerciții de nostalgie, ci ca simptome ale unei gândiri periculoase. Promovarea unor idei care glorifică dictatura subminează valorile democratice și sacrificiile celor care au luptat pentru libertate. Instituția consideră că este esențial ca astfel de manifestări să fie sancționate ferm, atât de societatea civilă, cât și de instituțiile europene și românești.

Un moment de reflecție

Controversa generată de discursul Dianei Șoșoacă ridică întrebări importante despre modul în care trecutul este perceput și utilizat în discursul public. Într-o societate care încearcă să se vindece de traumele istorice, astfel de episoade evidențiază necesitatea unei înțelegeri profunde și oneste a istoriei. Rămâne de văzut cum va evolua această situație și ce impact va avea asupra viitorului politic al României.

Sursa: www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/institutul-de-investigare-a-crimelor-comunismului-i-a-facut-denunt-penal-dianei-sosoaca-la-parchetul-general-care-e-motivul-3123983