Democrația sub amenințare: Politicienii și legătura periculoasă cu armele
Într-o declarație care ridică semne de întrebare asupra viitorului democrației, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a tras un semnal de alarmă cu privire la asocierea dintre politicieni și grupuri înarmate. Această combinație toxică, spune el, amenință însăși esența libertății și siguranței cetățenilor. Predoiu a subliniat că arsenalul descoperit la Horațiu Potra și gruparea sa este doar vârful aisbergului, iar fenomenul circulației armelor neautorizate a luat amploare în ultimii ani.
„Am observat că aceste tipuri de arme periculoase, letale și sofisticate, circulă mai mult decât oricând. Vorbim despre puști, mitraliere și grenade, arme care nu au ce căuta în mâinile unor civili, cu atât mai puțin în mâinile unor grupuri asociate cu mișcări politice”, a declarat ministrul. El a adăugat că poliția a lansat încă din vara anului trecut o acțiune structurată pentru identificarea și confiscarea acestor depozite de armament, care devin din ce în ce mai numeroase.
Violența politică: o linie roșie pentru societatea românească
Ministrul a fost ferm în a condamna orice formă de violență în politică, subliniind că România a fost și trebuie să rămână o societate pașnică. „Societatea românească nu va tolera violența fizică sau amenințarea cu violență fizică. Politica trebuie să rămână un spațiu al dialogului, al dezbaterilor și al confruntărilor de idei, nu al armelor și intimidării”, a spus Predoiu.
El a avertizat că asocierea politicienilor cu grupuri înarmate nu doar că subminează democrația, dar creează un climat de frică și nesiguranță. „Nu mai poate exista nici democrație, nici libertate de exprimare într-o societate în care politicienii sunt sprijiniți de oameni înarmați. Acolo unde există violență, societatea este timorată, iar drepturile cetățenilor sunt amenințate”, a adăugat ministrul.
Un apel la responsabilitate politică
Întrebat despre ancheta care îl vizează pe Călin Georgescu, Predoiu a refuzat să comenteze, dar a subliniat un principiu clar: „Este inadmisibil ca un om politic să se asocieze cu grupuri care vehiculează armament sau care amenință ordinea publică. Politica se face în Parlament, în birouri de partid, în adunări publice pașnice, nu cu arme și violență.”
Ministrul a făcut un apel la întreaga clasă politică, societatea civilă și cetățeni să respingă categoric acest tip de comportament. „România nu are nevoie de un astfel de curent în politică. Suntem o societate pașnică și trebuie să rămânem astfel. Ministerul Afacerilor Interne va face tot ce este necesar pentru ca strada să rămână sigură și pentru ca democrația să fie protejată”, a concluzionat el.
Un viitor incert, dar nu fără speranță
Declarațiile lui Cătălin Predoiu vin într-un moment în care tensiunile politice și sociale par să atingă noi culmi. Cu toate acestea, mesajul său este unul de speranță și de încredere în capacitatea societății românești de a respinge violența și de a proteja valorile democratice. Rămâne de văzut dacă acest apel la responsabilitate va fi auzit și respectat de toți actorii implicați.