Studenta la Drept și Medicină Confruntă Abuzurile Maternale în Justiție
Înainte însă, voi preciza că Andor Dariana, autoarea plângerii penale, a atins de curând majoratul și este studentă la Medicină și concomitent studiază și Dreptul. Viața pe care a fost silită să o ducă a maturizat-o rapid și o determină, iată, ca astăzi să ceară în justiție socoteală pentru traumele pe care le-au îndurat ea și fratele ei din partea propriei mame.
Talpoș Alexandru (tatăl meu) și numita Andor Teodora (mama mea) au fost căsătoriti din august 2002 până in iulie anul 2014, căsătorie din care au rezultat 2 copii, fratele subsemnatei și subsemnata Andor Dariana Laura devenită majoră in cursul anului trecut. După divortul dintre părinții mei, atmosfera in casă era tensionată, iar mama era vesnic nervoasă și recurgea la agresiuni fizice și verbale.
Am decis să locuiesc cu tatăl meu după o serie de rele tratamente din partea mamei, care includeau neglijarea îngrijirii noastre, agresiuni fizice și psihoemoționale repetate. Aceasta atitudine a mamei nu numai că a avut un efect devastator asupra sănătății noastre psihice, dar a determinat o schimbare radicală în dinamica familială, determinându-ne să respingem orice legătură cu ea.
În această situație tragică, studenta Dariana Andor ajunge la concluzia că mama s-a făcut vinovată în mod repetat de rele tratamente aplicate minorului, un act condamnat sever de legea penală. Astfel, articolul 197 din Codul Penal al României pedepsește punerea în primejdie a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Plângerea penală, o reală provocare pentru sistemul justiției din Oradea, subliniază necesitatea de a reevalua și optimiza mecanismele de protecție a minorilor în fața abuzurilor din familie. Această cerere de justiție, formulată de o tânără studentă la Drept și Medicină, marchează un moment de cotitură în lupta împotriva violenței domestice și abuzului asupra minorilor, punând în lumina reflectoarelor deficiențele sistemului de protecție al copilului și urgând la o intervenție legislativă și instituțională mai fermă.